Польща підтримує Україну в російські війні, але найважливішим обов'язком Варшави є охорона інтересів держави, а отже, захист внутрішнього ринку та ринку ЄС. Про це президент Польщі Анджей Дуда сказав в інтерв’ю тижневику Siesi, повідомляє УНН з посиланням на PAP.

В інтерв’ю виданню “Sieci” журналісти запитали президента про заяву прем’єр-міністра про те, що Польща, навіть всупереч рішенню Єврокомісії, не погодиться на зняття блокади на імпорт українського зерна до Польщі після 15 вересня.

“Зрозуміло, що ми послідовно підтримуємо Україну в її захисті від російської агресії (...). Але друга річ, і це наш найважливіший обов’язок — стояти на сторожі інтересів Республіки. А отже, захищати внутрішній ринок і ринок Європейського Союзу, який починається з нас. Також в наших інтересах визнати історичну правду в просторі між державами”, — сказав Дуда.

Президента також запитали про заяву керівника Управління міжнародної політики Марціна Пшидача про те, що Київ не цінує польську допомогу.

“Міністр не мав на увазі те, що наші друзі з України говорять щодня в засобах масової інформації: „Дякую, дякую, дякую“. Ми це дуже часто чуємо від простих людей і дуже це цінуємо. Але від української влади ми очікуємо розуміння в певних питаннях — також, що у нас є свої інтереси й зобов’язання”, — сказав він.

Президент Польщі також прокоментував Волинської трагедію. На запитання про те, чого він очікує від українців, президент відповів, що фундаментальним кроком для Польщі є те, що кожна жертва повинна мати свою могилу.

“Саме тому ми вимагаємо можливості проведення пошукових робіт, для того, щоб останки могли бути ідентифіковані та гідно поховані, а близькі могли запалити свічку на родинній могилі й помолитися”, — додав він.

Дуда зазначив, що це складний процес і важко відповісти, коли він відбудеться.

“Це те, чого я намагаюся досягти від початку мого президентства. І те, що мені вдалося отримати від президента Зеленського в цьому питанні — не в останню чергу завдяки його присутності нещодавно в Луцьку та вшануванню пам’яті жертв — це те, на що ми не могли розраховувати раніше. І я щоразу прагнув до цього. Я хотів би, щоб ми оцінили цей крок українського президента. Одного разу, коли я покладав квіти в полі на Волині біля залишків зруйнованих польських ферм, я був один”, — зазначив він.