Через страйк польських перевізників найбільші черги на кордоні утворилися на пункті пропуску "Ягодин", де станом на ранок з польського боку можливості в’їхати в Україну очікували 1300 вантажівок, ще 1100 вантажівок чекають у "Шегинях" і по 500 - у "Рава-Руській" та "Краківці". Про це в ефірі телемарафону розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко, передає кореспондент УНН.

"Перемовини ні до чого не призвели, тому польські перевізники продовжують блокувати рух на трьох основних напрямках кордону. З Польщі вони пропускають одну або кілька вантажівок на годину. Найбільші черги - "Ягодин", де зранку у черзі стояли близько 1300 вантажівок. Ще по 500 вантажівок чекають на "Краківці" та "Рава-Руській", - сказав він.

Демченко уточнив, що польські перевізники заблокували найбільш популярні маршрути для перевезення вантажів. Зокрема, пункт пропуску "Ягодин" за домовленістю з Польщею з початку повномасштабного російського вторгнення був переобладнаний під вантажні та пасажирські перевезення, і там не пропускали легковий транспорт.

Через дії польських перевізників водії обирають альтернативні напрямки руху.

З польського боку, з його слів, уже спостерігається скупчення вантажівок біля пункту пропуску "Шегині". Станом на ранок там зібралося близько 1100 вантажівок, які повільно, але рухаються в бік України. Минулої доби там в Україну проїхало близько 300 вантажних автомобілей. Також спостерігається скупчення вантажівок у пунктах пропуску на Закарпатті, оскільки водії шукають шляхи об’їзду.

Водночас, з української сторони діє електронна черга, тому водії не скупчуються у черзі безпосередньо біля кордону, а можуть очікувати своєї черги в більш пристосованих місцях.

Нагадаємо

Польські перевізники розпочали акцію протесту біля пунктів пропуску на кордоні Польщі та України. Вони блокують рух вантажного транспорту у напрямку пунктів пропуску «Ягодин-Дорохуськ», «Краківець-Корчова», «Рава-Руська-Хребене».

Причиною акції вони оголосили проблему надмірної конкуренції після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС та вимагають повернути дозволи на вантажні перевезення у ЄС для українців.

Переговори між представниками влади та перевізниками виявилися безрезультатними. Тому перевізники й надалі налаштовані продовжити блокувати рух товарів через кордон з Україною, хоча це негативно позначається на економіці як України, так і ЄС.