Президенти України й Туреччини обговорили реалізацію Формули миру та розвиток двосторонніх відносин.


Президент України Володимир Зеленський в суботу, 21 жовтня, провів телефонну розмову з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Про це повідомила пресслужба глави держави.

 

Президент подякував за незмінну підтримку Туреччиною суверенітету й територіальної цілісності України. А також висловив вдячність Туреччині за участь у попередніх консультаціях на рівні радників із національної безпеки та за готовність направити представника на чергову зустріч, яка відбудеться на Мальті. 
 

Зеленський відзначив участь турецьких фахівців у першому Форумі оборонних індустрій у Києві та підготовку конференції з відновлення України, яка відбудеться у Туреччині в листопаді. 

 

Співрозмовники обговорили подальший розвиток двосторонніх відносин і наголосили на важливості реалізації всіх домовленостей, досягнутих під час останньої зустрічі президентів у Стамбулі. 

 

Президент також констатував, що, незважаючи на зрив Росією Чорноморської зернової ініціативи, Україна залишається гарантом глобальної продовольчої безпеки та забезпечує роботу альтернативного гуманітарного маршруту в Чорному морі.

 

Крім того, Зеленський і Ердоган обговорили ситуацію на Близькому Сході й дійшли згоди щодо необхідності забезпечити захист мирного населення та повагу до гуманітарного права.

 

"На жаль, Україна добре розуміє, що таке війна та цивільні жертви. Тому ми категорично засуджуємо будь-які терористичні методи й насильство та виступаємо за недопущення подальшої ескалації", - наголосив глава держави.