Якщо Польща Словаччина та Угорщина не погодяться зняти односторонню заборону на імпорт української агропродукції - Україна готова вводити дзеркальні або взаємні торгові обмеження. Про це повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, передає УНН. 

"Якщо Польща та Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн", - повідомив Шмигаль.

Шмигаль нагадав, що минулого тижня Єврокомісія скасувала обмеження на імпорт українського продовольства. Проте Польща, Словаччина та Угорщина – вдалися до односторонньої блокади.

"Це удар по нашій економіці, по самих принципах роботи Євросоюзу, по світовій продовольчій безпеці. Україна буде позиватися у Світову організацію торгівлі проти цих трьох країн.

Одночасно Уряд України пропонує ЄС та країнам-сусідам компроміс. Україна впровадить ефективні заходи контролю та верифікації за експортом 4-х груп товарів.

Ми будемо надавати ЄС та сусідам митні дані щодо експорту визначених товарів та будемо збирати дані про кінцевий пункт відправлень у системі електронної черги. Наша ключова пропозиція – це запровадження системи верифікації на експорт визначених агротоварів до 5 держав-членів ЄС. Ми обговорюємо цю пропозицію з Єврокомісією", - наголосив Шмигаль.

Разом з тим, він додав, що Україна подала формальний запит до Польщі, Угорщини, Словаччини про порушення норм СОТ.

"... починаємо антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері", - резюмував Прем'єр.