За даними Міжпарламентського союзу (МПС), уперше в історії жінки-депутати є в усіх країнах світу. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр новин ООН.

У своїй останній щорічній доповіді МПС зазначила також, що участь жінок у громадському та політичному житті в багатьох країнах ніколи не була настільки різноманітною, як зараз.

Висновки Міжпарламентського союзу ґрунтуються на даних, отриманих із 47 країн, де проходили вибори минулого року. На цих виборах жінки зайняли в середньому 25,8 відсотка парламентських місць, що на 2,3 відсоткових пункти більше з моменту проведення попередніх виборів.

Незважаючи на загалом позитивні дані, МПС зазначила, що це, тим не менш, найнезначніше зростання участі жінок за останні шість років. Інша погана новина полягає в тому, що за таких темпів знадобиться ще 80 років, щоб досягти гендерного паритету в парламентах світу.

«Наразі однією з головних перешкод на шляху до досягнення гендерного паритету залишається атмосфера сексизму, домагань і насильства щодо жінок, – зазначив Генеральний секретар МПС Мартін Чунгонг. – Це негативне явище поширене в усьому світі, і воно не характерне для будь-якого окремого регіону. Все це безпосередньо позначається на участі жінок у політичному житті».

Глава МПС згадав про відставку прем'єрок Нової Зеландії та Шотландії Джасінди Ардерн і Ніколи Стерджен. На загальну думку, сказав він, вони залишили свої пости після домагань.

Загалом, зазначають у МПС, є обнадійливі ознаки того, що прогрес принаймні є. Так, на виборах у Бразилії балотувалася рекордна кількість чорношкірих жінок – 4 829 з майже 27 000. На проміжних виборах до Конгресу США балотувалася рекордна кількість кольорових жінок – 263. Представництво ЛГБТКІ+ у парламенті Колумбії збільшилося втричі – з двох до шести членів Конгресу. У Франції в нову Національну Асамблею було обрано 32 кандидати з числа меншин, що є рекордним показником за весь час – 5,8 відсотка від загального числа кандидатів.

Країнами-лідерами за кількістю жінок у нижніх палатах парламенту є Швеція (40,4%), Норвегія (36,4%), Фінляндія (33,5%), Данія (33%), Нідерланди (31,3%), а також Нова Зеландія, Аргентина, Сейшели, Австрія та Німеччина.