Угорщина вкотре вимагає пом'якшити режим санкцій Європейського Союзу проти рф, наполягаючи на вилученні дев'яти осіб зі списку обмежувальних заходів, накладених на понад 1300 фізичних і 170 юридичних осіб у межах кількох пакетів санкцій після вторгнення рф в Україну. Про це повідомляє «Радіо Свобода», передає УНН.

«Будапешт укотре хоче, щоб Алішер Усманов, Петро Авена і Віктор Рашников були виключені зі списку осіб, яким заборонені візи і заморожуються активи», - ідеться в повідомленні.

Повідомляється, що Угорщина намагалася вивести трійцю з-під санкцій востаннє у вересні, але швидко відмовилася від політичного тиску.

«Угорщина також хоче вивести сестру Усманова Гульбахор Ісмаїлову; ділового партнера Авена Михайла Фрідмана; білорусько-російського олігарха Дмитра Мазепіна; його сина Микиту Мазепіна; і російських олігархів Григорія Березкіна та В'ячеслава Моше Кантора», - наголошується в повідомленні.

Офіційний журнал ЄС називає Усманова «прокремлівським олігархом, який має особливо тісні зв'язки з президентом росії володимиром путіним».

Його називають одним із «улюблених олігархів путіна» і вважають, що він вирішує його ділові питання.

Зазначається, що санкції вже призвели до конфіскації найбільшої у світі яхти вартістю 600 мільйонів доларів, пов'язаної з Усмановим, який безуспішно оскаржив ці заходи в Європейському суді. Сестра Ісмаїлова також зазнала санкцій після того, як розслідування показало, що Усманов опосередковано передав їй свої активи.

Угорщина була проти включення низки росіян до нового санкційного пакету.

Прем'єр-міністр Угорщини заявляв, що санкції Європейського Союзу щодо рф через війну в Україні є помилкою і мають бути припинені.