Кевін Мітнік, один із найвідоміших хакерів в історії кібербезпеки, пішов із життя. Його сім'я повідомила, що причиною смерті стала важка хвороба, пише УНН посиланням на CNN.

Кевін Мітнік помер 16 липня у віці 59 років після більш ніж річної боротьби з раком підшлункової залози. Меморіал Мітніка запланований на 1 серпня в Лас-Вегасі, повідомила його компанія. За словами сім'ї, у нього залишилася дружина Кімберлі, яка вагітна першою дитиною.

У 2011 році Мітнік опублікував мемуари про свою хакерську кар’єру «Привид у дротах: мої пригоди найрозшукуванішого хакера у світі».

Хакерські діяння Мітніка були настільки легендарними, що надихнули на створення кількох фільмів.

Через свою хакерську діяльність Кевін Мітнік був заарештований кілька раз. Вперше в 1988 його заарештували за крадіжку власного програмного забезпечення на 1 мільйон доларів від Digital Equipment Corporation, засудивши до року в’язниці та трьох років випробувального терміну.

В 1995 році був виданий новий ордер на арешт за порушення умовного терміну. Федеральна влада була настільки стурбована його здібностями, що його деякий час тримали в одиночній камері через побоювання, що навіть близькість до телефону може дозволити йому продовжувати хакерство.

Згідно з висунутим проти нього федеральним звинуваченням, Мітнік утік, зламавши комп’ютерні системи кількох корпорацій, компаній стільникового зв’язку та навчальних закладів.

Попри все це Мітнік та його захисники наполягали на тому, що він насправді не намагався завдати нікому шкоди чи отримати фінансову вигоду.

"Я був хакером старої школи, робив це заради інтелектуальної цікавості", - сказав Мітнік в інтерв’ю 2008 року.

У 1999 році Мітнік і федеральні прокурори погодилися укласти угоду про визнання провини за семи пунктами кримінального правопорушення, включно з шахрайством і пошкодженням комп’ютерів.

Угода передбачала 46 місяців тюремного ув’язнення та заборону «працювати на будь-якій посаді, де він має доступ до комп’ютерів або пов’язаного з комп’ютерами обладнання чи програмного забезпечення» впродовж випробувального періоду, але він був звільнений у 2000 році через зарахування вже відбутого часу.

Після тюремного терміну Мітнік почав використовувати свій досвід, щоб легально допомагати компаніям відстежувати людей, які намагаються зламати їхні системи. Впродовж останнього десятиліття він був головним хакером і частковим власником фірми з технічної безпеки KnowBe4.