Сенатори-демократи і республіканці відновили спробу заборонити президенту ухвалювати рішення про вихід Сполучених Штатів із НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Спільна резолюція, з якою ознайомилося агентство Reuters, являє собою нову спробу Конгресу США запобігти виходу президента з альянсу без схвалення Сенату.

"Президент не може припиняти, припиняти, денонсувати або виводити Сполучені Штати з Північноатлантичного договору, укладеного у Вашингтоні 4 квітня 1949 року, інакше як за порадою і за згодою Сенату за умови згоди двох третин присутніх сенаторів або згідно з актом Конгресу", - йдеться в документі.

Основними авторами законопроєкту є сенатор-демократ Тім Кейн, член комітетів з міжнародних відносин і збройних сил, і сенатор-республіканець Марко Рубіо, заступник голови комітету з розвідки, який також є старшим членом комітету з міжнародних відносин.

Законопроєкт неодноразово вносили на розгляд останніми роками, зокрема в період правління колишнього президента-республіканця Дональда Трампа, який висловлював побажання щодо виходу США з військового альянсу.

Законопроєкт ще не пройшов повного складу Сенату, але помічник Кейна зазначив, що 2022 року документ підтримав комітет із міжнародних відносин за активної двопартійної підтримки, і що, з огляду на війну в Україні та розширення НАТО, прихильники розраховують на сильнішу підтримку, ніж будь-коли.

Нинішній президент, демократ Джо Байден є переконаним прихильником НАТО, підтримуючи її розширення і співпрацюючи з іншими членами, особливо у відповідь на вторгнення Росії на Україну.