У Пентагоні заявили, що у відповідь на серію атак на американські сили в Іраку та Сирії американська авіація знищила об'єкт у Сирії, пише УНН з посиланням на заяву на сайті Міноборони США.

"Сьогодні за вказівкою президента Байдена збройні сили США завдали удару з метою самооборони по об’єкту на сході Сирії, який використовувався Корпусом вартових ісламської революції (КВІР) Ірану та пов’язаними з ним групами. Цей удар було завдано двома американськими F-15 по сховищу зброї. Цей високоточний удар самооборони є відповіддю на серію нападів на американські сили в Іраку та Сирії, здійснених підрозділами КВІР-Кудс", - ідеться у заяві голови Пентагону Ллойда Остіна.

З його слів, у президента США немає більш пріоритетного завдання, ніж забезпечення безпеки американських військовослужбовців, і сьогоднішнім наказом він дав зрозуміти, що Сполучені Штати захищатимуть себе, своїх людей та свої інтереси.

"Сполучені Штати повністю готові вжити подальших необхідних заходів для захисту наших людей і наших об'єктів. Ми закликаємо проти будь-якої ескалації. Американські сили продовжать виконувати місії щодо боротьби з ІДІЛ в Іраку та Сирії", - сказано у заяві.

Як повідомляє "Голос Америки", у середу ввечері бойовий безпілотник прицільно прямував у бік авіабази Аль-Харір, де розміщені американські війська на півночі Іраку, повідомили в середу два джерела в службах безпеки баз США після звуку сирен, що попереджають про можливий напад на посольство США в Багдаді.

Кілька людей, що знаходяться в добре укріпленій зеленій зоні Багдада, де знаходиться посольство США, повідомили про сирени, що спрацювали в посольстві США. Однак інформації про влучання снарядів чи постраждалих не надходило.

Американські та міжнародні сили, що базуються в Іраку і – через кордон – у Сирії, перебувають у стані підвищеної бойової готовності на тлі десятків атак на їх бази, що тривають уже протягом місяця, з моменту початку війни між Ізраїлем та ХАМАС.

Офіційні особи США заявили, що більшість повітряних атак не досягли своєї мети через надійну систему захисту. Вони покладають провину за напади на групи, які підтримує Іран.

Російська служба "Голосу Америки" раніше розповідала про спроби атак з повітря американської бази в Аль-Харір.

Група, яка називає себе "Ісламським опором Іраку", заявила раніше, що завдала удару по військовій базі Аль-Харір, що знаходиться приблизно за 70 км на північний схід від аеропорту Ербіля.

Прем'єр-міністр Іраку Мухаммед ас-Судані пообіцяв притягнути до відповідальності осіб, причетних до недавніх нападів на три військові бази в Іраку, на яких перебувають радники міжнародної коаліції. Йдеться, зокрема, про авіабазу Айн аль-Асад, розташовану неподалік міжнародного аеропорту Багдада, а також про базу Аль-Харір в Ербілі.

Окрім того, американський військовий безпілотник MQ-9 був збитий у середу силами єменських хуситів, повідомили два американські чиновники, а також пов'язаний з Іраном рух хуситів.

Офіційні особи США за умов анонімності розповіли, що безпілотник виробництва General Atomics був збитий біля берегів Ємену. Вони не уточнили, чи він був збитий у міжнародному повітряному просторі.

У своїй заяві представник хуситів повідомив, що безпілотника було збито в повітряному просторі над територіальними водами Ємену.

Пентагон направив до регіону тисячі військовослужбовців, включаючи два авіаносці, щоб спробувати стримати конфлікт. Частина особового складу американських сил раніше знаходилася на американських військових кораблях у Червоному морі.

Минулого місяця корабель ВМС США перехопив чотири крилаті ракети і більше дюжини дронів, запущених хуситами з Ємену, які прямували у бік Ізраїлю.