Спроби продовжити "зернову угоду" без участі рф повинні враховувати ризики, пов'язані з тим, що маршрут вивезення зерна проходить поблизу району бойових дій, заявив у вівторок речник кремля дмитро пєсков, якого цитують росЗМІ, пише УНН.

"Тут питання, яке потребує коментарів з боку військових. Ідеться про зону наближених воєнних дій. Без гарантій безпеки є ризики. Тут ми не можемо сказати, наскільки і які країни готові на себе ці ризики брати", - заявив пєсков.

Речник кремля дмитро пєсков 17 липня заявив про "фактичне припинення" дії "зернової угоди", посилаючись на нібито невиконання частини домовленостей щодо росії. рф заявила про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи та розформування СЦК у Стамбулі.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у той же день, що, попри російську заяву стосовно зернового коридору, вважає, що президент росії володимир путін хоче продовження угоди.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що навіть після виходу росії із "зернової угоди" потрібно робити все, щоб Україна могла використовувати чорноморський коридор. До Києва звернулися компанії, власники кораблів. Усі готові продовжувати постачання зерна за умови, що Україна відпустить, а Туреччина пропускатиме кораблі.

Зеленський направив листи Ердогану та Генсеку ООН Антоніу Гутеррішу, аби продовжити роботу "зернової угоди". Президент України також провів розмову з Гутеррішем, обговорювали функціонування "зернової угоди" та домовились сприяти її поновленню разом "з відповідальними країнами".