Альянс Сари Вагенкнехт пропонує припинити поставки зброї Україні, відновити стосунки з РФ та експорт російського газу і накласти мораторій на розширення ЄС.

У Німеччині заснували партію лівого спектру, Альянс Сари Вагенкнехт (BSW), яка вистуапає за відновлення відносин з Росією і припинення допомоги Україні. У суботу, 27 січня, партія провела свій перший установчий з’їзд, повідомляє Укрінформ.

Зазначається, що на з’їзді, серед іншого, було одноголосно ухвалено програму виборів у Європарламент, в яких партія планує взяти участь 9 червня.

Основними пунктами програми BSW є поглиблення відносин з Росією, відновлення експорту з РФ нафти та газу з підписанням багаторічних контрактів, зняття санкцій, які зашкодили, мовляв, не російській економіці, а європейській, а війну в Україні, як вважають у партії, все одно не зупинили.

Автори програми пропонують зменшення аж до припинення поставок німецької зброї Україні та негайне припинення вогню.

"Щоб спонукати Росію почати переговори, слід запропонувати негайне припинення всього експорту зброї в Україну", - вважають у партії. Там наполягають, що стабільні мир і безпека в Європі не можуть бути забезпечені на тлі конфлікту з ядерною державою Росією, а новий європейський мирний порядок повинен "в довгостроковій перспективі також включати Росію". Сара Вагенкнехт закликає зробити ЄС "Мирним проєктом", яким він і був заснований.

У програмі також міститься різка критика самого ЄС у його нинішньому вигляді, вимога надати національним державам більше повноважень у прийнятті рішень і пропозиція "ввести мораторій на процес розширення" з акцентом на необхідність припинити перемовини щодо членства саме з Україною і Молдовою.

Нова партія закликає дистанціюватися від США.

Вагенкнехт під час виступу назвала нинішній уряд ФРН "найдурнішим урядом Європи". Дісталось у її промові також консерваторам з блоку ХДС/ХСС і правим з Альтернативи для Німеччини (АдН), яких вона вважає справжніми екстремістами, а окремих членів партії – відвертими нацистами. При цьому політикиня не виключила, що помірні члени АдН, які, з її точки зору, "правильно" підходять до питання політики щодо України, можуть згодом доєднатися до її партії.

Екслідерка Лівої партії Сара Вагенкнехт заявила про плани заснування власної політсили восени минулого року. Вона увела з собою велику частину депутатів цієї фракції у Бундестазі, які наразі представлені в парламенті як "позафракційні".