Німецький канцлер підтримав попередню пропозицію ЄС використовувати виплати відсотків за російськими активами для підтримки захисту України.

У Європі досягли домовленості щодо використання близько 90% доходів, отриманих від заморожених в Євросоюзі російських активів, на закупівлю зброї для України. Таку заяву у понеділок, 6 травня, зробив німецький канцлер Олаф Шольц після зустрічі з членами урядів трьох балтійських країн у Ризі, пише Reuters.

"Важливо, щоб ми також погодилися з тим, що ці гроші можуть бути використані для закупівель зброї не тільки в ЄС, але й для закупівель у всьому світі", - сказав він під час оголошення рішення. 

Він зауважив, що гроші підуть на те аби швидко закупити нову зброю, а не на будівництво нових потужностей для її виробництва. 

Агентство нагадало, що ще в березні верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель виступив із пропозицією перерахувати 90% доходів від російських активів, заморожених у Європі, до фонду ЄС, який фінансує закупівлю зброю для України.

Близько 70% усіх російських активів, заморожених на Заході, зберігаються в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear у Бельгії. Він має цінні папери та готівку російського Центробанку на суму, еквівалентну 190 мільярдам євро.

Усього з початку повномасштабного вторгнення в Україну за кордоном виявилися заблоковані активи Банку Росії на суму близько 260 млрд євро.