Країна ймовірно передасть Вашингтону майно приблизно на 200 мільйонів доларів в обмін на нову американську зброю на ту саму суму.

В Еквадорі обговорюють можливість передати США старі радянські озброєння, які потім Вашингтон зможе віддати Україні. Про це повідомив заступник держсекретаря Кевін Салліван, під час візиту до Кіто, повідомляє AFP.

"Наскільки я розумію, еквадорський уряд ще вивчає це питання. Ця угода з метою передати техніку українському уряду, який бореться із російським вторгненням на свою територію", - сказав Салліван.

У січні президент Еквадору Даніель Нобоа повідомив, що країна згодна передати Вашингтону майно приблизно на 200 мільйонів доларів в обмін на нову американську зброю на ту саму суму. Йшлося про шість радянських військових гелікоптерів, ракетні установки і системи ППО, які виготовили у 1990-ті роки.

Тоді речниця російського МЗС Марія Захарова засудила ці плани та вказала, що вони, у разі реалізації, стануть порушеннями умов контрактів (у них є умова про те, що передача третій стороні можлива лише за письмовою згодою постачальника). Крім того, Росія, великий імпортер еквадорських бананів, заборонила їхнє ввезення.

У недавньому інтерв'ю з телеканалом Ecuavisa президент Нобоа наполягав, що "ми не розриватимемо відносини з Росією" і повторив, що вся техніка, про яку йдеться, перебуває в стані металобрухту.