З початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну в Литві було працевлаштовано майже 30 000 українців.

Уряд Литви продовжив до березня 2025 року надання статусу тимчасового захисту для українців, які переїхали до цієї країни через воєнну агресію Росії. Про це у середу, 21 лютого, повідомляє видання LRT.

Також продовжено на рік термін вивчення литовської мови.

Відповідно до постанови уряду іноземці, яким надано тимчасовий захист у Литві, звільняються від необхідності володіння державною мовою для працевлаштування протягом трьох років після надання тимчасового захисту. 

Міністерство освіти, науки і спорту Литви зазначає, що таке положення стосуватиметься як тих, хто отримує тимчасовий захист, так і тих, хто вже отримав його, але набув нового статусу, наприклад, дозволу на працевлаштування в Литві.

"Можливості для українців вивчати литовську мову будуть і надалі надаватися за допомогою заходів, що фінансуються Службою зайнятості, або через систему індивідуальних навчальних рахунків", - пояснили у міністерстві.

У середині березня минулого року Державна мовна інспекція поінформувала політиків, що з березня 2024 року почне перевіряти знання литовської мови в українців, які працюють у країні.

У листі наголошувалося, що якщо роботодавці не нададуть сертифікат про складання мовного іспиту їх працівниками, "мовна інспекція та муніципальні мовні менеджери будуть змушені вжити заходів".