Литва планує виділити кошти на розвиток української системи реабілітації, а саме на будівництво реабілітаційного центру та розвиток кадрового потенціалу. Повідомляє УНН з посиланням на Міністерство охорони здоров’я.

Литва виділить 6 млн євро на розвиток української системи реабілітації. Про це повідомила канцлер Уряду Литви Гедре Бальчітіте під час онлайн-зустрічі з міністром охорони здоровʼя України Віктором Ляшком.

Кошти будуть направлені на збільшення потужностей системи реабілітації, аби ті, хто потребують реабілітаційної допомоги, могли її отримати. Повідомляється про участь у будівництві реабілітаційного центру або відділення. Також частина коштів може бути спрямована на розвиток кадрового потенціалу в сфері реабілітації та послуг психологічної реабілітації, потреба в якій також постійно зростає.

Міністр розповів, що в Україні вже сформована стратегія розвитку реабілітації в сфері охорони здоровʼя. За основу був взятий досвід Ізраїлю – країни, яка фактично живе у стані війни. Для того, аби покрити потребу у наданні реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров’я для військових та цивільних громадян, Україні потрібно близько 7800 ліжок.

Трохи більше ніж 5000 ліжок будуть функціонувати у реабілітаційних відділеннях в кластерних лікарнях по всій Україні, близько 1500 забезпечать 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня та ще близько 1000 ліжок – 5 реабілітаційних центрів, які запустить Міністерство оборони України.

Учасники зустрічі погодили подальший алгоритм дій щодо вибору обʼєкта інвестування серед тих, що визначені МОЗ пріоритетними, зважаючи на стратегію розвитку реабілітаційної складової системи охорони здоровʼя України.

"Ми багато говоримо про політику героїв як частину майбутньої Української доктрини. Про те, якою має бути система реабілітації, аби забезпечити реалізацію цієї політики. Наша система реабілітації у сфері охорони здоровʼя має стати найсильнішою в Європі. Дякую Литві за підтримку та бажання допомогти тим, хто постраждав від війни", – підкреслив Віктор Ляшко.