Президент Польщі Анджей Дуда заявив CNN, що сучасна зброя має ключове значення для захисту України від росії. На запитання, чи це включає це навіть поставки винищувачів, він відповів: «Якщо є така необхідність, звичайно, так», інформує УНН.

«У нас є МіГ-29, українські пілоти готові сьогодні експлуатувати їх. Питання в тому, коли українські пілоти будуть готові літати на сучасних літаках за стандартами НАТО, таких як F-16, Mirage, французьких літаках, Eurofighter, або будь-яких інших типах сучасних машин. Питання, коли українські пілоти будуть до цього готові. Тому що підготовка пілота набагато складніша і набагато довша ніж підготовка оператора танка».

Польські танки «Леопард» «готові до відправки» в Україну, сказав Дуда, додавши, що українські солдати зараз навчаються у Польщі керувати цими танками.

Він зазначив, що українські солдати будуть готові «протягом місяця повернутися до України разом із танками».

Однак у Польщі «серйозні проблеми» із отриманням запчастин до танків із Німеччини, додав польський лідер.

«Це не лише у нас - ці проблеми є досить поширеними. В інших країнах теж є проблеми з «Леопардами», бо німці мають серйозні проблеми з запчастинами. Ми не розуміємо цієї ситуації, але так воно й є. Наразі наші танки «Леопард» сьогодні готові для України. У нашому навчальному центрі проходять навчання українські танкісти на танках «Леопард», ми їх готуємо зараз, йде цикл навчання», - сказав Дуда.

Президент Польщі згадав розмову із президентом України Володимиром Зеленським у Києві 23 лютого 2022 року, за день до вторгнення росії.

«Коли я прощався з Володимиром, Володимир сказав мені: «Анджей, я не знаю, чи побачимось ми знову». Це був дуже сильний момент, момент що хвилює. А потім він мені сказав: «Якщо путін думає, що він контролюватиме Україну, завоює Україну, як це зробили з Кримом у 2014 році, то він помиляється. У нас восьмирічний бойовий досвід та тисячі людей, які воювали на фронті. Ми битимемося до кінця, поки не впадемо». Саме це й сталося. І вони борються до сьогодні», - сказав Дуда.