Дотримання нейтралітету в межах міжнародних платформ щодо російської агресії проти України лише погіршує існуючу кризу та руйнує світовий порядок, підриваючи дієздатність світової спільноти у розв’язанні глобальних проблем.

Про це заявив Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель в Індії під час виступу на конференції “Raisina Dialogue 2023”, передає УНН.

“Російське вторгнення в Україну було грубим порушенням міжнародного порядку саме тому, що міжнародна спільнота не засудила одностайно це грубе порушення правил. Усі, хто утримуються з різних причин, мають розуміти: ми стаємо перед явищем, яке руйнує здатність світу працювати разом над вирішенням глобальних проблем”, – заявив Боррель.

Наслідки цієї війни є важкими, їх відчувають люди по всьому світу, зазначає голова дипломатії ЄС. Найкращим вирішенням для кризи у продовольчій сфері та інших складових могло б стати усунення їх першопричини, а саме – зупинення російської агресії.

“Завжди треба дивитися, хто є причиною цих проблем. Чому ми говоримо так багато про нестачу добрив у світі? Тому що хтось почав війну та порушив постачання добрив по усьому світу. Ми можемо шукати шляхи подолання цієї проблеми, але мають бути усунені першопричини. Це ті речі, які повинні знайти своє рішення, у тому числі – у межах G20 або Ради Безпеки або ГА ООН”, - додав він.

Боррель також наголосив, що багато хто каже, що не може терпіти наслідки війни в Україні та закликає її зупинити, проте уникає відповіді на питання – яким чином це можна зробити.

“Якщо зупинити міжнародну військову допомогу для України, війна дійсно може зупинитися. Але як вона завершиться у такому випадку і якими будуть наслідки для усього світу? Ті, хто наполягають на негайному припиненні війни, як правило, уникають відповіді на ці очевидні запитання”, – додав Боррель.

Держсекретар США Ентоні Блінкен у своєму виступі перед Радою ООН з прав людини звинуватив москву у придушенні критики всередині країни та закликав уповноважених ООН слідчих продовжувати документувати передбачувані порушення росії у війні в Україні.