Сейм Латвії переважною більшістю голосів підтримав Концепцію національної безпеки, яка, окрім усього іншого, передбачає заборону громадським ЗМІ - Латвійському телебаченню та Латвійському радіо - з 2026 року вести мовлення російською мовою. Про це УНН повідомляє з посиланням на Lsm.lv.

«Сейм сьогодні, 28 вересня, підтримав Концепцію національної безпеки, попри категоричні заперечення Ради з суспільних електронних ЗМІ (SEPLP), Латвійського телебачення і Латвійського радіо та їхні заклики переглянути ту частину документа, що стосується інформаційного простору та передбачає заборону для LTV і LR на створення й розповсюдження контенту російською мовою», - ідеться в повідомленні.

Повідомляється, що «за» проголосували 68 парламентарів. «Проти» були 10 депутатів - усі від партії «Стабільності». Позафракційна Глорія Гревцова та 7 депутатів «Латвії на першому місці» не голосували.

Естонія з 1 серпня підвищила в 15 разів штрафи для шкіл, де вчителі замість естонської мови на уроках використовують російську. Стягнення сягатимуть до 10 000 євро.