Російські агресори активно використовують канали постачання з Китаю для забезпечення запчастинами звичайних видів озброєнь.

До 60% іноземних деталей, які знаходять у російській зброї на полі бою в Україні, надходять до РФ із Китаю. Про це сказав уповноважений президента України щодо санкційної політики Владислав Власюк, повідомляє Reuters у вівторок, 24 вересня.

"Якщо взяти всі звичайні види озброєння та порахувати іноземні комплектуючі, то близько 60% надходитимуть з Китаю. У нас були тривалі обговорення з деякими виробниками з цього приводу. Я сказав би, що найбільша проблема – це КНР", – заявив він.

За словами Власюка, важливі деталі, які використовуються в системах спостереження, безпілотниках і ракетах, також постачаються зі США, Нідерландів, Японії та Швейцарії, а також інших країн Заходу.

На його думку, Євросоюз міг би зробити більше для припинення потоку західної продукції, зокрема вжити заходів проти Росатому.

"Росатом... ми вважаємо, що вона (Росія) використовує свої мережі для постачання російської армії", – сказав він.

Разом з тим європейські країни неохоче роблять будь-які дії у цьому напрямку через домінування Росії у постачаннях для АЕС.