Президент ПАР Сиріл Рамафоса призначив незалежну комісію у складі трьох осіб для розслідування обставин стоянки російського судна, відомого як Lady R, у Саймонстауні у грудні 2022 року, йдеться в заяві поширеній його пресслужбою, передає УНН.

"За допомогою цього розслідування уряд прагне встановити обставини, що призвели до причалювання судна та передбачуваного завантаження вантажу, а також до відплиття вантажного судна Lady R із Саймонстауну в період з 6 по 9 грудня 2022 року. Президент вирішив розпочати розслідування через серйозність звинувачень, ступінь суспільного інтересу та вплив цього питання на міжнародні відносини Південної Африки", - йдеться в повідомленні.

Комісії було доручено встановити осіб, які знали про прибуття вантажного судна і, якщо такі є, про вміст, що підлягає розвантаженню або завантаженню, відправленню та призначенню вантаж.

Група завершить розслідування протягом 6 тижнів після свого призначення та, як очікується, подасть свій звіт президенту протягом 2 тижнів після завершення своєї роботи.

Що передувало

Раніше в травні посол США в Південній Африці Рубен Брігеті заявив, що російський корабель Lady R був завантажений боєприпасами та зброєю у грудні минулого року.

Якщо звинувачення виявляться правдивими, Південна Африка порушила свій власний Закон про контроль над озброєннями, який зобов'язує "не торгувати звичайними озброєннями з державами, які займаються репресіями, агресією чи тероризмом".

У цьому акті Південна Африка називає себе "відповідальним членом міжнародного співтовариства".

Південна Африка - одна з небагатьох країн, які утрималися під час голосування в ООН щодо війни в Україні й відмовилася публічно засудити росію, наполягаючи, що вона не є союзником у цьому питанні.