Президент Сербії Олександр Вучич стоїть перед «важким вибором», оскільки він переглядає тісні зв'язки своєї країни із Москвою, пише УНН.

Politico повідомляє, що Вучич незадоволений нещодавньою кампанією росії з вербування бойовиків для групи Вагнера з його країни.

Він засудив групу та заявив, що заарештує всіх сербів, які воювали на боці Вагнера в Україні.

Вучич тримався осторонь, коли справа доходила війни в Україні, відмовляючись запроваджувати суворі санкції щодо росії.

Але він попередив, що його країні незабаром доведеться зробити «важкий вибір», повідомляє Politico.

Інститут вивчення війни заявляє, що перегляд Олександром Вучичем своїх відносин із росією є демонстрацією «міжнародних економічних та інформаційних витрат, накладених на путіна за його вторгненням в Україну».

Опитування, проведене через чотири місяці після початку війни, показало, що 51% сербів відкинули б членство в ЄС, і лише 34 відсотки заявили, що проголосували б за вступ. І в цьому опитуванні путін очолив список улюблених лідерів. Так само опитування, проведене New Third Way у липні 2022 року, показало, що 66% сербів почуваються ближче до Москви, ніж до Заходу, а 40 відсотків хочуть припинити переговори про членство з ЄС. Результати також показали, що 59 відсотків сербів звинувачують Захід у війні в Україні, 23 відсотки звинувачують росію, а 18 відсотків кажуть, що Москва та Захід поділяють відповідальність.