Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама закликав НАТО посилити свої військові сили в Косово та забезпечити безпеку кордонів країни з Сербією.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на AP.

Зазначається, що під час неформальної зустрічі членів НАТО і Західних Балкан у Північній Македонії Рама попередив, що нещодавнє етнічне насильство в Косово потенційно може спровокувати ширший балканський конфлікт і заявив, що кордон Сербії з Косово вийшов з-під контролю.

З його слів, кордон використовується для безлічі незаконних дій, включаючи контрабанду наркотиків і зброї та проникнення ультранаціоналістів, що може призвести до "великих заворушень" у регіоні.

Також стверджується, що через те що за останні місяці в регіоні двічі спалахнуло насильство західні країни побоюються, що Росія може спробувати розпалювати заворушення на Балканах, щоб відвернути увагу від війни в Україні.

Поїздка Столтенберга на Балкани
Повідомляється, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який був присутній на зустрічі в Скоп’є після переговорів наполягав, що Альянс не бачить жодної військової загрози для своїх союзників на Західних Балканах.

"Але ми бачимо зростання напруженості, особливо в Косово", - сказав він.

Під час візиту в Косово 20 листопада Столтенберг заявив, що НАТО розглядає можливість розміщення там додаткових миротворчих військ.