Польський уряд на чолі Дональдом Туском, попри обіцянки підтримувати Україну, перейняв окремі тези своїх попередників.

Новий уряд Польщі на чолі з прем’єр-міністром Дональдом Туском на тлі обіцянок про прихильність підтримці України все ж таки має намір зберегти протекціоністську політику своїх попередників. Зокрема, він буде виступати проти продовження угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС, повідомляє Financial Times.

Європейська комісія має запропонувати країнам-членам ЄС продовжити до червня 2025 року дію угоди, згідно до якої Україну тимчасово звільнили від митних тарифів і квот на експорт до ЄС через російське вторгнення. Рішення буде ухвалюватися за принципом більшості голосів, тож позиція Польщі не вплине на результат, зазначає видання.

Прагнення уряду Дональда Туска продовжити політику своїх попередників із правопопулістської партії Право і справедливість суперечить тій обіцянці, яку він давав усього місяць тому, вступаючи в повноваження, нагадав ЗМІ.

Видання також нагадує, що після вступу на посаду Туск не наважився віддати наказ польській поліції та прикордонникам про силове розблокування кордону.

Раніше Туск заявив, що Польща продовжить надавати повну підтримку Україні у її війні проти Росії, але він також пообіцяв захищати ключові сектори польської економіки від нечесної конкуренції.

Однак він повторив тезу своїх попередників про те, що допомога ЄС сільському господарству України є стимулом для агро-олігархів, а не дрібних фермерів.