Книги про Гаррі Поттера є одними з найбільш продаваних, їх придбали понад 600 мільйонів примірників у всьому світі.

Перше видання книги про Гаррі Поттера, знайдене в книжковому магазині в Шотландії, планують продати на аукціоні Hansons не менше ніж за 60 тис. фунтів. Про це у суботу, 2 грудня, пише BBC.

Вказується, що примірник книги Гаррі Поттер і філософський камінь у твердій палітурці - першої книги з оповідань Джоан Роулінг про хлопчика-чарівника - був опублікований у 1997 році.

Після експертної оцінки аукціоністи Hansons повідомили, що це один із 200 примірників, розісланих по магазинах із першого тиражу книги. Рекомендована роздрібна ціна книги тоді становила 10 фунтів стерлінгів.

"Зараз її вартість може сягнути від 40 тисяч до 60 тисяч фунтів стерлінгів", - розраховують в Hansons.

"Ці перші випуски стає дедалі важче й важче знайти. Мабуть, це один із небагатьох збережених примірників, які перебували в приватних руках із моменту купівлі 1997 року", - наголосив експерт із книг про Гаррі Поттера Джим Спенсер.

Аукціон відбудеться 11 грудня.

Книги про Гаррі Поттера є одними з найпродаваніших видань усіх часів: по всьому світу було продано понад 600 мільйонів примірників. За цими творами Джоан Роулінг знято фільми, а також є плани зі створення телесеріалу.