На тлі зростання побоювань з приводу зростаючої потужності Китаю високопосадовці Пентагону заявили Конгресу в четвер, що збройні сили США повинні підготуватися до конфронтації з Пекіном найближчими роками, зробивши великі інвестиції в модернізоване озброєння і зміцнивши іноземні спілки. Про це УНН інформує з посиланням на журнал Time та агентство АР.

«Китайська Народна Республіка залишається нашою довгостроковою геостратегічною проблемою безпеки № 1», - заявив генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, на засіданні Палати представників у четвер. «Дії Китаю ведуть його шляхом конфронтації та потенційного конфлікту зі своїми сусідами — і, можливо, зі Сполученими Штатами. Але ще раз говорю: війна з Китаєм не є неминучою».

Міллі з'явився разом з міністром оборони Ллойдом Остіном, щоб свідчити перед підкомітетом з асигнувань Палати представників на оборону про рекордний бюджетний запит Пентагону в розмірі 842 мільярди доларів, що є збільшенням на 3,2% порівняно з поточним фінансовим роком. Більшість їхніх свідчень і питання законодавців стосувалися загрози, що походить від Китаю, який розширює свої ядерні сили і збільшує свої загрози щодо острова Тайвань.

Бюджетна заявка Пентагону включає 40-відсоткове збільшення так званої Тихоокеанської оборонної ініціативи адміністрації Байдена, яка спрямована на протидію військової експансії Китаю в Тихоокеанському регіоні.

«Це рекордний показник у 9,1 мільярда доларів. Це сприятиме зміцненню силових структур, кращому захисту Гавайських островів та Гуаму та більш тісній співпраці з нашими союзниками та партнерами», — сказав Остін.

Остін назвав такі цифри фінансування:

  • понад 61 мільярд доларів на винищувачі та новий стратегічний бомбардувальник;
  • понад 48 мільярдів доларів на нове будівництво дев'яти бойових кораблів;
  • 1,2 мільярда доларів на атомні підводні човни та підводні човни з балістичними ракетами;
  • 11 мільярдів доларів на комплекс далекобійних артилерійських боєприпасів, включаючи надшвидкі гіперзвукові технології.

У той час як США зберігають сильне лідерство в авіаносцях, атомних підводних човнах і великих кораблях, військово-морський флот Китаю в даний час є найбільшим у світі за чистою чисельністю. За даними ВМС США, очікується, що Китай розширить свій військово-морський флот майже на 40% у період з 2020 по 2040 рік. Адміністрація Байдена визначила, що Пекін планує чотириразове збільшення кількості ядерних боєголовок до 1500 до 2035 року, одночасно будуючи сотні нових шахт, здатних запускати балістичні ракети великої дальності, які потенційно націлені на США та їх віддалені ядерні сили. У той час як США мають перевагу над Китаєм більш ніж 10 до 1 за кількістю ядерних боєголовок та засобів їх доставки, Пентагон вважає за необхідне підготуватися до майбутніх десятиліть.

«Їх збройні сили пройшли шлях від селянської піхотної армії в 1979 році до збройних сил світового класу, які майже рівні Сполученим Штатам, - сказав Міллі. - Ми не хочемо війни великих держав із Китаєм. Ми хочемо запобігти цьому, і спосіб запобігти цьому — сильна, потужна армія з демонстрацією бажання використовувати її у разі потреби».

Міллі, який піде у відставку наприкінці цього року, сказав, що міністерство оборони має продовжувати модернізувати свої сили, щоб гарантувати, що вони будуть готові до бою у разі потреби. «Ми зобов'язані постійно залишатися № 1", щоб мати можливість стримувати Китай».

«Наші показники оперативної готовності зараз вищі, ніж за багато-багато років», - сказав Міллі. За його словами, понад 60% чинних сил зараз перебувають у стані максимальної готовності і можуть бути розгорнуті до бою менш як через 30 днів, а 10% можуть бути розгорнуті протягом 96 годин.

Міллі попередив, що ці успіхи будуть втрачені, якщо Конгрес не зможе ухвалити бюджет вчасно.