Міністр закордонних справ Нової Зеландії Наная Махута сьогодні оголосила про санкції у рамках відповіді країни на незаконний і невиправданий напад росії на Україну, передає УНН із посиланням на Report.

Пакет включає санкції, які стосуються військово-промислового комплексу росії, воєнізованих формувань та трьох осіб, причетних до незаконного перевезення та депортації українських дітей до рф. Санкції також стосуються 14 фізичних та юридичних осіб російського військово-промислового комплексу. Вони розробляють, виробляють або закуповують зброю, електронні компоненти та технології які використовуються росією для у війні проти України.

«Нова Зеландія продовжує підтримувати Україну та засуджує фізичних та юридичних осіб, які сприяють огидним діям росії. Нова Зеландія засуджує ці огидні, огидні та аморальні дії та закликає росію негайно припинити триваючий насильницький напад на Україну, її народ та дітей», — сказала Наная Махута.

Санкції також захоплюють шість білоруських установ, включаючи банки, як відповідь на підтримку, яку білорусь надає для допомоги військовій агресії росії.

"білорусь активно підтримує росію, оскільки вона продовжує порушувати міжнародне право та підривати міжнародний мир і безпеку – саме те, що росія зобов’язана захищати та підтримувати як член Ради безпеки ООН. білоруський режим підтвердив, що контрольована росією ядерна зброя розміщена на його території, яка межує з Україною. Нова Зеландія рішуче виступає проти розповсюдження та обміну ядерною зброєю та розглядає цей крок як пряму загрозу для України, її сусідніх союзників і подальшу спробу дестабілізувати регіон", - йдеться у повідомленні.

З моменту ухвалення Закону про санкції проти росії в березні 2022 року Нова Зеландія запровадила понад 20 раундів санкцій щодо понад 1500 фізичних та юридичних осіб, гарантуючи, що ми не відстаємо від міжнародних санкцій.