Марія Воронцова продовжує публікуватися в західних наукових журналах попри запроваджені санкції.


Старша донька президента Росії Володимира Путіна Марія Воронцова продовжує публікувати свої роботи в наукових журналах США і Швейцарії. Західні санкції цьому ніяк не завадили, пише російський опозиційний проєкт Можемо пояснити.

 

Воронцова - кандидат медичних наук і ендокринолог за освітою. Журналісти виявили на сайті Московського державного університету (МДУ) посилання на її публікації в західних виданнях.

 

Зокрема за 2022 і 2023 рік дочка Путіна опублікувала чотири статті з ендокринології та медицини в журналах The Endocrine Society (США) і MDPI Publishing (Швейцарія). Тільки одна з них вийшла до повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому минулого року. Решта три - вже після. Всі статті Воронцова випустила в співавторстві з іншими вченими з МДУ. 
 

Оскільки дочка Путіна з квітня 2022 року перебуває під західними санкціями, журналісти зв'язалися з видавництвами, які опублікували її роботи. Однак за два місяці відповіді на звернення так і не отримали.
 

 

Публікації доньки Путіна. Фото: t.me/mozhemobyasnit

 

Редактор неназваного науково-популярного журналу на умовах анонімності розповів журналістам, що запроваджені санкції не забороняють публікуватися на Заході. При цьому авторитетні наукові журнали навіть платять гонорари за публікації, але частіше все ж таки саме автори платять журналам за можливість опублікуватися. 

 

Видавництво MDPI Publishing існує з середини 1990-х і це журнали з відкритим доступом. А ось The Endocrine Society вважається досить хорошою організацією в наукових колах.

 

Зазначається, що публікації дочки Путіна в цих наукових журналах можуть позначитися на репутації видавництв.