Президент США Джо Байден заявив, що спроба заколоту російської пвк «вагнер» проти Кремля є частиною боротьби всередині російської системи, і що США та їхні союзники не мають до нього жодного стосунку, передає УНН із посиланням на "Голос Америки".

«Ми ясно дали зрозуміти, що ми не брали участі, що ми не маємо до цього жодного відношення», – сказав Байден у понеділок у своїх перших коментарях щодо подій, що мали місце минулими вихідними.

«Це було частиною боротьби всередині російської (політичної) системи, – наголосив президент США. Ми продовжуватимемо оцінювати наслідки подій, що відбулися у ці вихідні, та їх наслідки для росії та України».

Виступаючи на заході в Білому домі, Байден порушив питання про спробу заколоту в росії. Він повідомив, що доручив своїй команді з питань національної безпеки інформувати його про ситуацію «кожну годину» та підготуватися до низки сценаріїв.

Спецслужби рф з'ясовують, чи заграли західні шпигунські агентства будь-яку роль у спробі заколоту, повідомляли росЗМІ із посиланням на главу МЗС країни Сергія Лаврова.

Президент Байден розповів, що він поговорив з ключовими союзниками в режимі відеоконференції, щоб переконатися, що всі координують свої дії та погоджуються з основних проблем, пов'язаних із тим, що відбувається.

«Вони погодилися зі мною, що ми не повинні дозволити (президенту росії володимиру) путіну отримати привід звинуватити у цьому Захід та НАТО», – пояснив Байден.

Глава Білого дому, який у неділю поспілкувався з президентом України Володимиром Зелінським, також повідомив, що поговорить з ним знову пізніше в понеділок або вранці у вівторок.

За словами Байдена, він та його команда продовжать аналіз наслідків того, що сталося.

«Поки що рано робити остаточні висновки про те, до чого це приведе, – сказав президент, додавши, що «важливо, щоб ми повністю координували свої дії».