Британський міністр оборони Бен Воллес припустив, що Україні слід приділяти більше уваги вдячності Заходу за допомогу після скарг Президента України Володимира Зеленського, що його країні не було видано чіткого графіка чи набору умов для вступу до НАТО, передає УНН із посиланням на Guardian.

“Подобається нам це чи ні, але люди хочуть бачити трохи вдячності”, — сказав Уоллес на брифінгу на полях саміту НАТО у столиці Литви Вільнюсі, відповідаючи на запитання про коментарі Президента України.

“Іноді ви просите країни відмовитися від власних запасів (зброї — ред.)”, — сказав Воллес.

На брифінгу Уоллес розповів, що торік їздив в Україну, щоб отримати список покупок зброї. “Ви знаєте, ми не Amazon”, — сказав він. “Я сказав їм це минулого року, коли їхав 11 годин, щоб мені дали список”.

Але він сказав, що розуміє, що Зеленський звертався до своєї громадськості, і що, незважаючи на його скаргу у вівторок, остаточна угода на саміті була хорошою для України. Було визнання того, що “Україна належить до НАТО”, і це означало фактичне запрошення до членства, коли конфлікт згасне.

Зеленський, виступаючи у Вільнюсі в середу, сказав, що “зрозуміло, що Україна не може приєднатися до НАТО під час війни”, але було б ідеально, якби Києву було запрошення приєднатися до альянсу.

Він привітав результати саміту НАТО, зокрема визнання того, що Україні не потрібно дотримуватися плану дій щодо членства, а також позитивні новини щодо оборонних пакетів, оголошених під час саміту, але попередив, що в умовах російського вторгнення це не замінить можливого членства в НАТО.