Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак і французький президент Еммануель Макрон мають намір укласти угоду про співпрацю Великої Британії та Франції у створенні зброї для боротьби з агресією з боку росії, а також обговорити постачання зброї в Україну та спільне навчання українських військових, повідомляє The Independent, пише УНН.

Прем’єр-міністр Великої Британії збирається зустрітися зі своїм французьким колегою в Парижі в п’ятницю, де вони обговорять, як тісніше співпрацювати, щоб допомогти Україні захиститися від російського вторгнення.

Очікується, що вони підпишуть угоду про розробку ракет великої дальності "наступного покоління" - тих, які потрібні НАТО для захисту від загрози з боку режиму володимира путіна.

"Сунак та Макрон також мають намір продовжити координувати британські та французькі постачання зброї в Україну та спільне навчання українських морських піхотинців", - пише видання.

Французька газета 20 minutes з посиланням на дані Лондона повідомляє, що два лідери оголосять про "посилену координацію постачання зброї в Україну та навчання" українських солдатів, щоб "ще тисячі" були готові до бою.

Окрім питань європейської безпеки Макрон і Сунак намагатимуться владнати зокрема проблематичні питання потоку мігрантів і біженців через Ла-Манш.

Вони також обговорюватимуть встановлення постійної європейської морської присутності в Індо-Тихоокеанському регіоні, зазначає Reuters.

Щодо енергетичної безпеки Сунак і Макрон обговорять, як вони можуть забезпечити надійніші та дешевші джерела енергії.

Це буде перший за 5 років саміт керівників двох сусідніх держав. Коментатори кажуть, що зустріч покликана "надіслати повідомлення про єдність Заходу володимиру путіну".