Китайські оборонні компанії авіаційного сектору продовжують співпрацювати з РФ, попри війну в Україну. 

Про це повідомляють журналісти CNN, які проаналізували відповідні митні документи.

Виявилось, що до листопада 2022 року, пекінський оборонний підрядник Poly Technologies надсилав Росії деталі для вертольотів і радіообладнання класу "повітря-земля". Ця компанія вже багато років співпрацює з російським авіаційним заводом в Улан-Уде. Водночас російське підприємство також надсилало свої деталі до Пекіна.

Згідно з документами, більшість китайських деталей були призначені для багатоцільових вертольотів Мі-171Е, які використовуються для транспортування, пошуку та порятунку.

Ще три поставки з Китаю були призначені для обслуговування військово-транспортного гелікоптера Мі-171Ш, який може бути оснащений озброєнням і використовувався в військовій агресії Росії проти України.

За оцінкою експертів, китайські деталі є досить базовим обладнанням, і не свідчать про допомогу Пекані армії агресора у війні проти України. Однак, після повномасштабного вторгнення зв'язки між Китаєм та Росією не тільки не ослабли через санкції, а навіть посилились. Російсько-китайські торгові мережі можуть стати каналом для постачання зброї, якщо Пекін все ж вирішить допомогти Кремлю.

За словами експертів, Китай скептично ставиться до санкцій Заходу проти торгівлі з РФ. Так, Poly Technologies, яка підпорядковується державній China Poly Group, перебуває під санкціями США з 2013 року через постачання ракет до Ірану, Північній Кореї та Сирії.