Кіпріоти голосують в другому турі президентських виборів обираючи між двома професійними дипломатами, які претендують на вищу посаду на півдні розділеного середземноморського острова. Про це пише AFP, інформує УНН.

Виборчі дільниці закриваються о 18:00 у перегонах за зміну консервативного президента Нікоса Анастасіадіса на посаді глави держави та уряду невеликої країни-члена ЄС.

Колишній міністр закордонних справ 49-річний Нікос Христодулідес зійшовся у перегонах з 66-річним колегою-дипломатом Андреасом Маврояннісом після безрезультатного першого туру минулої неділі.

Христодулідес, який вийшов із консервативної правлячої партії DISY, щоб балотуватися як незалежний кандидат, набрав 32,04 відсотка голосів тиждень тому проти 29,59 відсотка у Мавроянніса, який також балотується як незалежний та підтримується комуністичною партією AKEL.

Головними проблемами для багатьох виборців є криза вартості життя, нелегальна імміграція і майже півстоліття поділу острова між грекомовним півднем і окупованою турками північчю острова, визнаною тільки Анкарою. Кіпр розділений з 1974 року, коли турецькі війська окупували його північну третину у відповідь на переворот, що спонсорувався Грецією.

Переможцю необхідно набрати 50 відсотків плюс один голос, щоб змінити Анастасіадіса на посаді восьмого президента республіки, а офіційний остаточний результат очікується о 19:00 за Грінвічем. Явка опівдні досягла 35,4 відсотка зареєстрованих виборців, що трохи вище за рівень на той момент у першому турі.

Президент, що йде, закликав кіпріотів «в масовому порядку брати участь у цьому виборчому процесі», додавши, що «це наш обов'язок».