Індія схвалила свою першу назальну вакцину від Covid. Виготовлений Bharat Biotech, препарат iNCOVACC вводиться у вигляді крапель і стимулює імунну відповідь у тканинах, що вистилають порожнину носа, пише УНН з посиланням на BBC.

У листопаді управління з контролю за обігом лікарських засобів Індії схвалило використання iNCOVACC як гетерологічну бустерну дозу — бустерну дозу для людей, які раніше отримали дві дози двох основних індійських вакцин Covishied або Covaxin — в екстрених ситуаціях серед дорослих.

У грудні її схвалив регулювальний орган як первинну вакцину і для подальшої ревакцинації у дорослих.

Вакцина коштуватиме 800 рупій (10 доларів США) за дозу в приватних лікарнях і 325 рупій за дозу в державних лікарнях, і її можна замовити на державній онлайн-платформі. Дві дози слід приймати з інтервалом у 28 днів.

iNCOVACC використовує аденовірус як носія генетичного коду, який вчить організм боротися з інфекцією. 

Доктор Крішна Елла, голова Bharat Biotech, повідомив інформаційному агентству ANI, що вакцину «легко вводити», оскільки для неї не потрібен шприц або голка, і що вона викликає ширшу імунну відповідь порівняно з ін'єкційними вакцинами проти Covid.

На сьогодні Індія ввела понад два мільярди доз вакцини від Covid. За даними міністерства охорони здоров'я країни, понад 70% населення Індії отримали щонайменше дві дози.

У вересні 2022 року Китай схвалив інгаляційну вакцину проти Covid, що вводиться у вигляді спрею.

Учені кажуть, що назальні вакцини можуть забезпечити додатковий імунітет у слизовій оболонці носа і верхніх дихальних шляхах, через які Covid зазвичай потрапляє в організм.

Дослідницькі групи у Великій Британії та США також вивчали вакцини у вигляді назального спрею.