У Державному департаменті США назвали “явним порушенням” Чорноморської зернової ініціативи те, що росія намагається перешкоджати морському трафіку з українським зерном у одному з трьох обумовлених угодою морпортів. Про це заявив під час пресбрифінгу в Вашингтоні речник Державного департаменту США Метью Міллер, передає УНН.

“Росія продовжує перешкоджати нормальній діяльності цієї рятівної ініціативи”, - підкреслив Міллер.

Міллер зазначив, що такі порушення з боку рф не є чимось новим. З самого початку, відколи “висохли чорнила” на вперше укладеній зерновій угоді, росія почала скаржитися та відкрито перешкоджати їй.

“Ми повинні чітко розуміти, що тут діється: сторони домовилися забезпечити безперешкодний експорт українського продовольства з трьох портів. Тепер росія відмовляється пускати судна до одного з цих трьох, і це є явним порушенням їхніх зобов’язань у рамках Чорноморської зернової ініціативи»,- пояснив Міллер.

Він нагадав, що така поведінка рф та погрози вийти з угоди загрожують підвищенням світових цін на продовольство та зменшенням доступності їжі для країн, які цього потребують найбільше.

"Ми вкотре закликаємо Росію припинити тримати у заручниках глобальні поставки продовольства",- заявив речник Держдепу США.