Голова зруйнованої японської атомної електростанції Фукусіма каже, що подробиці про пошкодження всередині її реакторів експерти лише зараз починають дізнаватися, через 12 років після того, як вона постраждала від сильного землетрусу та цунамі, тому важко передбачити, коли і як її буде виведено з експлуатації. Про це пише АР, передає УНН.

Землетрус та цунамі у березні 2011 року пошкодили системи охолодження на АЕС «Фукусіма», внаслідок чого три реактори розплавилися і стався викид великої кількості радіації.

«Найневідкладніше завдання — безпечно почати скидати великі обсяги очищеної, але все ще радіоактивної води із заводу в море», — сказав Акіра Оно в інтерв'ю Associated Press.«Надалі нам доведеться зіткнутися з неймовірно складною роботою, такою як вилучення розплавленого сміття з реакторів».

Раніше цього року дистанційно керований підводний апарат успішно зібрав крихітний зразок усередині одного з трьох розплавлених реакторів — лише ложку з близько 880 тонн високорадіоактивного розплавленого палива та іншого сміття, яке необхідно безпечно видалити і зберігати.

За словами Оно, стан уламків у камерах первинної захисної оболонки реакторів блоків 1, 2 та 3 залишається значною мірою невідомим.

Видалення розплавлених уламків на енергоблоці 2 має початися десь після вересня цього року після майже дворічної затримки. Вивезення відпрацьованого палива з басейну витримки реактора енергоблоку № 1 має розпочатися 2027 року після 10-річної затримки через необхідність демонтувати частини будівлі, пошкоджені водневими вибухами.

За словами Оно, завод має бути готовим до того, щоб робітники нарешті зосередилися на видаленні розплавленого сміття з реакторів після того, як все відпрацьоване паливо буде витягнуте з басейнів витримки до 2031 року.

Уряд зберігає свою початкову мету завершити виведення станції з експлуатації до 2051 року. Але деякі експерти кажуть, що видалення всіх залишків розплавленого палива на той час неможливе, і пропонують поховання станції у чорнобильському стилі, варіант, який може допомогти знизити ризики для здоров'я, водночас радіоактивність поступово знижується.

Однак до цього найбільшою проблемою є утилізація великої кількості очищеної, але все ще радіоактивної води. Вода, використана для охолодження трьох пошкоджених реакторів, просочилася в підвали будівель реакторів і була зібрана і збережена в приблизно 1000 резервуарів, що покривають більшу частину території станції.

Більшість радіоактивності може бути видалена з води при очищенні, але тритій не може бути виділений, а також залишаються низькі рівні деяких інших радіонуклідів.

Місцеві рибальські громади завзято заперечують проти цього плану, заявляючи, що їхній і так постраждалий бізнес постраждає більше через негативний імідж, викликаний скиданням води. Сусідні країни, включаючи Китай та Південну Корею, а також країни островів Тихого океану також висловили занепокоєння щодо безпеки.

За словами Оно, оператору все ще потрібно працювати над «простим для розуміння» поясненням та науковими доказами, щоб допомогти людям зрозуміти викид.