Генеральний секретар надіслав напередодні листа президенту російської федерації володимиру путіну, в якому він виклав свої пропозиції щодо подальшого здійснення угод про постачання російської та української продукції – продовольства та добрив – на світові ринки. Про це повідомляє пресслужба голови ООН, передає УНН.

“Генеральний секретар приділяє велику увагу забезпеченню постійного доступу на світові ринки експорту продовольства та добрив із російської федерації та України, — йдеться у заяві. — Це необхідно для забезпечення глобальної продовольчої безпеки”.

Повна реалізація угод, підписаних у Стамбулі у липні 2022 року, має вирішальне значення для того, щоб ця продукція могла безперешкодно вивозитися на світові ринки.

Як зазначається в документі, в сукупності ці угоди сприяють стійкому зниженню світових цін на продовольство, які нині більш ніж на 23 відсотки нижчі за рекордно високий рівень, зафіксований у березні минулого року. Генеральний секретар висловив вдячність Туреччині за її постійну участь у реалізації угод.

“У рамках своїх постійних зусиль у цьому напрямку Генеральний секретар надіслав учора листа президенту Російської Федерації Володимиру Путіну, в якому виклав свої пропозиції”, — повідомляє прес-служба голови ООН. У своєму посланні Генсек наголошує на важливому значенні подальшої реалізації Меморандуму про взаєморозуміння та “нагальну необхідність збереження Чорноморської ініціативи”.

В ООН ставлять за мету усунути перешкоди, що впливають на фінансові операції через Россельхозбанк і викликають серйозне занепокоєння російської федерації, і одночасно забезпечити безперервний потік українського зерна через Чорне море.

Зі свого боку, Генеральний секретар і надалі наголошуватиме на винятковій важливості експорту продовольства та добрив як з російської федерації, так і з України для глобальної продовольчої безпеки.

Його, як і раніше, головним чином турбує становище вразливих верств населення планети. Саме ці люди, як йдеться у заяві, насамперед постраждають у разі відмови від здійснення стамбульських домовленостей та ймовірного подальшого зростання світових цін на продовольство та добрива.

Генеральний секретар також підтвердив свою прихильність до подальшого діалогу з усіма заінтересованими сторонами та готовність обговорити висунуті їм пропозиції з росією.

Термін дії угоди про експорт українського зерна закінчується 17 липня. Зазначається, що за 11 місяців роботи зернового коридору українські аграрії змогли експортувати мільйони тонн зерна.

Туреччина була посередником початкової зернової угоди разом з ООН. росія неодноразово погрожувала, що припинить її дію. Як зазначають у Bloomberg, це призведе до підвищення світових цін на продовольство.