Російський газовий гігант "Газпром" відправив першу партію скрапленого природного газу (СПГ) зі свого заводу на березі Балтійського моря Північним морським шляхом, з посиланням на дані відстеження судів Refinitiv повідомляє Reuters, пише УНН.

За даними, на які посилається видання, танкер "Великий Новгород" був завантажений СПГ із заводу "Портова СПГ" 14 серпня. Станом на вівторок він рухався у Баренцевому морі в Арктиці. Кінцевий пункт призначення вантажу не розголошується.

За даними трейдерів і даними Refinitiv, раніше цього місяця росія також відвантажила рідкісний вантаж нафти Північним морським шляхом.

росія, як зазначає видання, уже давно розглядає маршрут, що проходить від Мурманська біля кордону росії з Норвегією на схід до Берінгової протоки біля Аляски, як альтернативу Суецькому каналу.

Хоча цей маршрут фізично складний, він може скоротити час морських перевезень між Європою та Азією у той час, коли торгівля росії із західними країнами досягла мінімуму з часів закінчення холодної війни після повномасштабного вторгнення рф в Україну, пише видання.

"Портова СПГ" потужністю 1,5 млн тонн на рік розпочала виробництво у вересні минулого року. Вантажі СПГ із заводу досі вирушали лише до Туреччини чи Греції.