Судово-медичні експерти встановили, що чилійський поет, лауреат Нобелівської премії Пабло Неруда помер через отруєння, заявив його племінник Родольфо Рейєс, пише УНН з посиланням на Associated Press.

Довгий час офіційна позиція полягала в тому, що Неруда помер від ускладнень раку простати, але водій поета десятиліттями стверджував, що він був отруєний.

Наразі коментарі Рейєса не підтвердили судово-медичні експерти з Канади, Данії та Чилі, які в середу мають оприлюднити звіт про причину смерті Неруди.

Публічне оприлюднення висновків групи відкладалося двічі цього року, спочатку через проблеми з підключенням до Інтернету одного з експертів, а потім через те, що суддя заявив, що група ще не досягла консенсусу.

Міжнародні судово-медичні експерти кілька років тому відкинули офіційну причину смерті - кахексію, тобто слабкість і виснаження організму через хронічну хворобу - в даному випадку рак. Але тоді вони заявили, що не визначили, від чого саме помер Неруда.

За словами племінника Неруди, судово-медичні тести, проведені в лабораторіях Данії та Канади, показали наявність в організмі Неруди великої кількості бактерії Cloristridium botulinum, яка несумісна з життям людини. Ця бактерія виробляє токсин, здатний викликати параліч нервової системи та смерть.

Рейєс, який до того ж є адвокатом у судовій справі про смерть свого дядька, заявив, що має доступ до висновків судово-медичної експертизи, які шляхом лабораторних тестів підтвердили, що токсин був введений, коли поет був ще живий.

Водій Мануель Арайя стверджує, що Неруда помер після того, як йому зробили "ін’єкцію в шлунок" у клініці, куди він був госпіталізований.

Пабло Неруда (1904-1973) - чилійський поет, лауреат Нобелівської премії з літератури 1971 року. У 1923 році видав свою дебютну збірку віршів "Сутінки". А вже друга – "Двадцять віршів про кохання та одна пісня відчаю", видана наступного року – зробила його знаменитим у Латинській Америці. З 1927 року починає свою дипломатичну кар'єру, яка триває з деякими перервами аж до року смерті.

У 1971 році отримує Нобелівку з літератури з таким обґрунтуванням: "За поезію, яка з надприродною силою втілила у собі долю і мрії цілого континенту". 19 вересня 1973 року його терміново ушпиталюють у клініці Санта Марія в Сантьяго, де він помирає через чотири дні - 23 вересня.

Офіційна причина смерті: рак простати.

Його смерть сталася під час хаосу внаслідок перевороту в Чилі 11 вересня 1973 року, у результаті якого від влади усунули президента Сальвадора Альєнде, а його замінив генерал Аугусто Піночет.

У 2013 році тіло Неруди було ексгумовано, але тоді тести не показали токсичних речовин у його останках. Втім його родина та водій вимагали подальшого розслідування. У 2015 році уряд Чилі заявив про імовірність причетності "третьої сторони" до смерті Неруди. У 2022 році поета перепоховали в його улюбленому будинку з видом на узбережжя Тихого океану.