Єгипет і Туреччина вперше за десятиліття призначили послів у столицях одна одної для відновлення дипломатичних відносин. Про це в спільній заяві оголосили міністерства закордонних справ у вівторок, повідомляє reuters, пише УНН.

У спільній заяві, опублікованій міністерством закордонних справ Туреччини у вівторок, уряди двох країн заявили, що Туреччина висунула Саліха Мутлу Шена своїм послом у Каїрі, а Єгипет призначив Амра Ельхамамі своїм посланником в Анкарі.

«Цей крок спрямований на нормалізацію відносин між двома країнами та відображає взаємне бажання покращити двосторонні відносини в інтересах народів Туреччини та Єгипту», — йдеться у спільній заяві, повідомляє видання Al Jazeera.

Переговори про відновлення дипломатичних відносин між двома країнами йшли з 2021 року. Зусилля щодо зближення між Туреччиною та Єгиптом почалося після того, як Абдель Фаттах ас-Сісі та Реджеп Тайіп Ердоган потиснули один одному руки на Чемпіонаті світу з футболу в Катарі наприкінці 2022 року. Президенти Туреччини та Єгипту та домовилися про обмін послами наприкінці травня 2023 року.

Довідково

Відносини між Каїром і Анкарою були розірвані в 2013 році після того, як тодішній військовий командувач і нинішній президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі очолив державний переворот, щоб усунути президента Мохамеда Мурсі, колишнього лідера Братів-мусульман, політичної ісламістської групи, що діє в багатьох країнах. Спочатку міністерства закордонних справ країн відкликали своїх послів. У листопаді того ж року Каїр оголосив посла Туреччини "персона нон-грата".