Росія в Болгарії посилює настрої євроскептиків, які спрямовані на блокування глибшої інтеграції країни до Європейського союзу та прийняття єдиної валюти блоку.

Про це заявив міністр фінансів Болгарії Асен Василев, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

"Сайти фейкових новин, скоординовані атаки і політичні партії, що мають дуже тісні зв'язки з Росією, прагнуть підірвати довіру до євро під час кампанії, пік якої припав на літо", - йдеться у заяві.

Він додав, що країна дотримуватиметься свого плану зі зміни валюти до 2025 року.

"Ми бачили фейкові новини, ми бачили російську пропаганду. Росія спробує зупинити подальшу європейську інтеграцію загалом і спробувати дестабілізувати будь-які зусилля в цьому напрямку з боку будь-якої країни", - сказав Василев.

Хто всередині Болгарії виступає проти євроінтеграції країни
Bloomberg пише, що уряд Болгарії хоче запровадити євро, щоб підвищити рівень життя і поглибити свою роль у процесі ухвалення рішень у ЄС після виконання більшості формальних вимог протягом багатьох років.

Але війна Росії проти України та енергетична криза в Європі допомогли спровокувати сплеск інфляції та посилили побоювання, що єдина валюта може призвести до зростання цін.

Проросійська партія Болгарії "Відродження", яка підтримує тези Кремля, цьогоріч розпочала кампанію і зібрала сотні тисяч підписів на підтримку референдуму з цієї теми. "Відродження" також організувала протести проти євро, під час яких прихильники партії розмахують російськими прапорами і скандують антизахідні гасла.

Численні дослідження показали, що Болгарія є одним із найуразливіших членів ЄС, коли справа доходить до впливу РФ. Ця ситуація підкріплюється давніми культурними та економічними зв'язками між двома країнами.