7,4 мільярда швейцарських франків (8,3 мільярда доларів) резервів і активів російського центрального банку зберігаються у Швейцарії, повідомило міністерство економіки країни, передає УНН посилаючись на AFP.

Операції, пов'язані з управлінням активами та резервами центрального банку росії, були заборонені через місяць після того, як москва розпочала своє повномасштабне вторгнення у лютому 2022 року, йдеться у заяві міністерства, додавши, що «активи банку були іммобілізовані».

У середу уряд Швейцарії був проінформований про розмір активів і резервів російського центрального банку, що зберігаються в країні, після введення у березні нової вимоги до звітності, йдеться у заяві.

Державний секретаріат з економічних питань (SECO) наголосив, що «суму іммобілізованих активів слід відрізняти від суми заморожених коштів та активів у Швейцарії».

На сьогодні Швейцарія — довгий час улюблене місце призначення для багатих росіян та їх активів — заморозила близько 7,5 млрд швейцарських франків у російських фондах і активах, які належать або контролюються особами, компаніями або організаціями, які перебувають під санкціями, йдеться в повідомленні.

У заяві, зробленій у середу, наголошується, що «звітність щодо резервів та активів російського центрального банку залишиться обов'язковою, і звітність здійснюватиметься регулярно, щокварталу».

У повідомленні наголошується, що в ЄС «тривають дискусії про те, чи слід інвестувати активи російського центрального банку, а виручені кошти використати для відновлення України».

«Швейцарія уважно стежить за цими обговореннями».