Адміністрація Байдена скористалася надзвичайним станом для негайної передачі Ізраїлю танкових снарядів на 106 млн доларів.

Президент США Джо Байден скористався надзвичайними повноваженнями, щоб дозволити продаж Ізраїлю близько 14 тисяч танкових снарядів без розгляду Конгресом. Про це у суботу, 9 грудня, повідомило агентство Reuters із посиланням на Пентагон.

Зазначається, що Державний департамент скористався Законом про контроль над експортом зброї, оголосивши надзвичайну ситуацію для негайної передачі Ізраїлю танкових снарядів вартістю 106,5 мільйонів доларів.

Снаряди є частиною більшого пакету, який адміністрація Байдена просить схвалити Конгрес США. Більший пакет коштує понад 500 мільйонів доларів і включає 45 тисяч снарядів для ізраїльських танків Merkava, які регулярно застосовуються під час наступу в Газі.

Із загостренням війни питання про те, як і де саме американська зброя використовується в конфлікті, стало предметом більшої уваги, хоча офіційні особи США кажуть, що не планують висувати умови щодо надання військової допомоги Ізраїлю або розглядати можливість бодай часткової відмови від її надання.

Правозахисники висловили стурбованість цим пакетом, заявивши, що він не узгоджується із зусиллями Вашингтона тиснути на Ізраїль, щоб мінімізувати жертви серед цивільного населення.

Представник державного департаменту заявив у суботу, що Вашингтон чітко дає зрозуміти уряду Ізраїлю, що він повинен дотримуватися міжнародного гуманітарного права та вжити всіх можливих кроків, щоб уникнути шкоди цивільному населенню.

Ця передача боєприпасів свідчить про прихильність США безпеці Ізраїлю та зміцнить обороноздатність цієї країни, сказав чиновник.

Згідно із заявою Пентагону, державний секретар США Ентоні Блінкен визначив і надав Конгресу детальне обґрунтування того, що танкові снаряди мають бути негайно надані Ізраїлю в інтересах національної безпеки США.

Передача відбуватиметься зі складу армії США та складатиметься з 120-мм танкових снарядів M830A1 MPAT та відповідного обладнання.