Бельгійська жінка, яка вбила своїх п'ятьох дітей, була піддана евтаназії на її власне прохання через 16 років після вбивства. Про це інформує УНН посилаючись на AFP.

Женев'єва Лермітт перерізала горло своєму синові та чотирьом дочкам віком від трьох до 14 років кухонним ножем у сімейному будинку в місті Нівель 28 лютого 2007 року, коли їхнього батька не було вдома.

Потім вона спробувала накласти на себе руки, вдаривши себе ножем, але спроба не вдалася, і в результаті вона зателефонувала в службу екстреної допомоги.

Лермітт було засуджено до довічного ув'язнення у 2008 році, а у 2019 році її перевели до психіатричної лікарні.

Адвокат Лермітт підтвердив AFP повідомлення місцевих ЗМІ про те, що його клієнтка померла у результаті евтаназії у шістнадцяту річницю вбивств у вівторок.

Бельгійське законодавство дозволяє людям вибрати евтаназію, якщо вважається, що вони страждають від «нестерпних» психологічних, а не лише фізичних страждань, які не можуть бути вилікувані. Людина повинна усвідомлювати своє рішення та вміти аргументовано та послідовно висловлювати своє бажання.

«Саме цій конкретній процедурі піддали місіс Лермітт, коли було зібрано різні медичні висновки», — сказав її адвокат.

Психолог Емілі Маруа повідомила каналу RTL-TVI, що Лермітт, ймовірно, вирішила померти 28 лютого як «символічний жест поваги до своїх дітей».

П'ятиразове вбивство в 2007 році і судовий процес, що послідував за ним, вразили Бельгію.

Адвокати Лермітт стверджували, що їхній клієнт, яка регулярно відвідувала психіатра, була психічно неврівноважена і не мала бути відправлена до в'язниці.

Але присяжні визнали її винною у умисному вбивстві та засудили до довічного ув'язнення після того, як заслухали суперечливі медичні висновки.

У 2010 році Лермітт подала цивільний позов, вимагаючи до трьох мільйонів євро від колишнього психіатра, стверджуючи, що його «бездіяльність» не допомогла запобігти вбивствам, але в результаті вона відмовилася від судового позову.

За даними влади, минулого року в результаті евтаназії в Бельгії померло 2 966 осіб, що на 10% більше, ніж у 2021 році.

Рак залишається названою причиною номер один, але офіційні особи заявили, що майже у трьох із чотирьох запитів пацієнти пред'являли «кілька видів страждань як фізичних, так і психологічних».