Володимир Зеленський провів пресконференцію з американським колегою Джо Байденом. Перед цим президенти підписали двосторонню безпекову угоду між Україною та США.

Сполучені Штати Америки не будуть відправляти війська в Україну, однак допоможуть з наданням зброї та економічною підтримкою. Про це у четвер, 13 червня, заявив президент США Джо Байден під час спільної з українським лідером Володимиром Зеленським пресконференції для ЗМІ.

Байден наголосив, що мета США - зміцнити надійний захист України і її потужності стримування на довгу перспективу. Він підкреслив, що будь-який тривалий мир для України має бути підкріплений її здатністю захищати себе зараз і стримувати агресію ворога в майбутньому.

"США допоможуть забезпечити здатність України робити і те і друге. Не шляхом відправки американських військ воювати в Україну, але наданням зброї й боєприпасів", - пояснив президент.

Він акцентував, що підписана  угода між США та Україною передбачає низку зобов'язань для Сполучених Штатів та України. Зокрема йдеться про:

  • розширення обміну розвідданих;
  • продовження підготовки українських військових на військових базах Європи та США;
  • посилення взаємодії між збройними силами відповідно до стандартів НАТО;
  • інвестиції у військово промислову базу;
  • підтримку економічного та енергетичного відновлення, після масштабних ударів Росії по енергетичній мережі.