Міністр оборони Австралії назвав передачу ЗСУ винищувачів F-18 Hornet складнішим питанням, ніж допомога іншими видами зброї. Водночас за його словами, переговори ще тривають, пише УНН з посиланням на AFP.

Австралія посилила свою підтримку Україні в кулуарах саміту НАТО в Литві вночі, пообіцявши надіслати додатковий парк з 30 броньованих піхотних машин Bushmaster вартістю 67 мільйонів доларів США.

Але Київ також поцікавився у Австралії станом десятків списаних винищувачів F-18 Hornet, які могли б стати серйозною перевагою у боротьбі з російськими військово-повітряними силами.

У четвер міністр оборони Австралії Річард Марлз поставив під сумнів пропозицію посилити українські збройні сили за рахунок списаних винищувачів, що розмови про надання літаків "тривають", але це набагато складніше, ніж інші форми військової підтримки.

"Літаки стають набагато складнішим питанням. Ситуація навколо літаків досить складна, але ми продовжуватимемо розмову з Україною щодо цього. Те, що ми надаємо, і те, що ми робимо, має бути практичним і має змінити ситуацію на краще", - сказав він в інтерв'ю ABC.

Посол України в Австралії Василь Мирошниченко заявив у червні, що Київ зацікавлений у літаку.

"Був запит на інформацію. Україна вивчає можливості винищувачів, в тому числі і цього літака", - сказав Мирошниченко.

Парк Королівських ВПС Австралії, що налічував 71 літак F-18, був виведений з експлуатації між 2019 і 2021 роками, звільнивши місце для сучасних F-35, зазначає видання.

Наразі до "коаліції винищувачів" для України входять 11 країн. На саміті Північноатлантичного альянсу (НАТО) у Вільнюсі 11 липня вони підписали з Україною меморандум, що визначає умови проведення підготовки українських військових пілотів до використання сучасних американських винищувачів F-16. До коаліції увійшла Данія, Нідерланди, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія.

Підготовка пілотів ЗСУ стартує наприкінці літа.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що, згідно з графіком, перші винищувачі американського виробництва F-16 мають літати в українському повітряному просторі до кінця першого кварталу 2024 року. Але, з його слів, є багато нюансів, тому графік може зсуватися.