Центральний банк заявив, що Австралія зітре британського монарха зі своїх банкнот, замінивши зображення покійної королеви Єлизавети II на своїй банкноті 5 доларів зображенням, присвяченим культурі корінних народів. Про це пише AFP, інформує УНН.

Смерть королеви Єлизавети 8 вересня минулого року була відзначена публічною жалобою в Австралії, але деякі групи корінних народів також протестували проти руйнівного впливу колоніальної Британії, закликаючи до скасування монархії.

Австралія - конституційна монархія, демократія на чолі з Карлом ІІІ. Референдум, який пропонував перехід до республіки, зазнав поразки у 1999 році.

Таке рішення означає, що жоден монарх не залишиться на паперовій валюті Австралії.

Резервний банк Австралії (RBA) заявив, що проведе консультації з корінними народами щодо нового дизайну, який «шанує культуру та історію перших австралійців».

Центральний банк заявив, що його рішення підтримали лівоцентристський лейбористський уряд прем'єр-міністра Ентоні Альбанезе, який виступає за можливий перехід до австралійської республіки.

За його словами, на розробку та друк нової банкноти піде «кілька років», при цьому існуюча банкнота в 5 доларів залишиться законним платіжним засобом навіть після того, як новий дизайн опиниться в руках людей.

Британський монарх зображений на австралійських банкнотах з 1923 року і був на всіх паперових купюрах до 1953 року коронації Єлизавети II.

Обличчя королеви прикрашало банкноту 1 фунт, а потім і нову банкноту 1 долар 1966 року.

Ця перша банкнота в 1 долар також включала зображення наскальних малюнків і різьблених фігурок аборигенів.

Обличчя королеви дивилося на австралійців із полімерної банкноти у 5 доларів із 1992 року.