2022 рік в Європі став другим найтеплішим роком за всю історію спостережень, повідомили 10 січня вчені Європейського Союзу. Про це пише УНН з посиланням на Euroactiv.

Служба ЄС зі зміни клімату Copernicus (C3S) заявила, що 2022 рік також став п'ятим найтеплішим роком за всю історію світу, з невеликим відривом. Записи C3S датуються 1950 роком, але інші набори даних підтверджують, що 2022 рік був п'ятим найтеплішим у світі принаймні з 1850 року.

Як повідомляє служба, останні вісім років були вісьмома найспекотнішими у світі. Зазначається, що зараз на планеті на 1,2°С тепліше, ніж у доіндустріальний період, внаслідок зміни клімату, спричиненої діяльністю людини.

"Ми вже відчуваємо на собі руйнівні наслідки потепління нашого світу", - сказала заступник директора C3S Саманта Берджесс, яка закликала до термінових дій щодо скорочення викидів CO2 й адаптації до змін клімату.

Літо 2022 року було найспекотнішим у Європі, побивши температурні рекорди в таких країнах, як Італія, Іспанія та Хорватія, пише видання. Сильна спека спричинила понад 20 000  смертей у таких країнах, як Франція, Німеччина, Іспанія та Великобританія. У поєднанні з нестачею дощів така погода спровокувала широкомасштабну посуху, яку за початковим аналізом назвали найгіршою в Європі за 500 років. Низький рівень води уповільнив судноплавство вздовж німецького Рейну, а відсутність дощу вдарила по виробництву гідроенергії та скоротила врожайність кукурудзи та сої.

Також спекотна посушлива пора спричинила сильні лісові пожежі в країнах від Іспанії до Словенії, унаслідок яких сталося більше викидів у ЄС та Британії, ніж за будь-яке літо протягом останніх 15 років. Британія пережила найспекотніший рік за всю історію спостережень у 2022 році, повідомила в середу її національна служба погоди.