Самохідний зенітний ракетний комплекс малої дальності Stormer HVM не має радіолокаційної станції -  його "не бачать" ворожі системи попередження, тому він ефективно проявив себе у боротьбі проти російських БпЛА. Про це пише УНН з посиланням на Military Media Center.

Stormer HVM (High Velocity Missiles) - самохідний зенітний ракетний комплекс малої дальності на шасі бронетранспортера FV4333 виробництва BAE Systems. Його основне призначення — прикриття від засобів повітряного нападу та розвідки в ближній зоні. На озброєння ЗСУ комплекс став влітку минулого року.

ЗРК має спеціальну поворотну пускову установку для восьми ракет Starstreak. Ще 12 ракет зберігається у кормовому відсіку корпусу. Поряд із пусковою установкою встановлено панорамний приціл з тепловізійним каналом і система попередження про повітряну загрозу для розпізнавання цілей та визначення їхньої пріоритетності.

Ракети Starstreak, що використовує ЗРК, здатні вражати ціль на максимальній висоті 5-7 км та на дальності 7 км.

Принцип роботи

У зенітному комплексі використовують спосіб наведення за принципом польоту в лазерному промені. Автоматика комплексу підсвічує ціль, а ракета утримується у промені та вражає її.

Однією з головних особливостей комплексу є відсутність радіолокаційної станції, тож він нічого не випромінює і не може бути зафіксований бортовими системами попередження про загрозу, які встановлюються на літальних апаратах.

Українські військові відзначають високу ефективність ЗРК і повідомляють, що за його допомоги вже вдалося збити чимало повітряних цілей на різних ділянках фронту. Останнім часом здебільшого ЗРК працює по російських БпЛА.