Сьогодні, 6 серпня, у першу неділю останнього місяця літа, відзначається День Повітряних Сил ЗСУ. Свято було запроваджено, згідно указу президента, у 2007 році, пише УНН.

Історія створення

13 грудня 1917 року Центральна Рада офіційно утворила Повітряний флот Української Народної Республіки. Його командувачем став підполковника-авіатор Віктор Павленко.

Ресурсної базою нового підрозділу стали більше 300 літаків армії російської імперії, яка знаходилися на території України.
Через бойові дії та інші причини кількість літаків різко зменшувалася. А після остаточної поразки у тодішній боротьбі за незалежність припинив своєї існування і Повітряний флот УНР.

Після здобуття незалежності у 1991 році На базі Військово-повітряних сил СРСР 17 березня 1992 року відповідно до директиви Начальника Головного штабу Збройних сил України було відтворено Військово-повітряні сили України.

На той момент наа території України знаходилося 4 повітряні армії, 10 авіаційних дивізій, 49 авіаційних полків, 11 окремих ескадрилей. За кількісним показником військова авіація України 1992 року поступалася лише авіації Сполучених Штатів, Росії й Китаю та була найчисленнішою в Європі.

Однак, не всі льотчики присягнули на вірність Україні. Були випадки перегонів бойових літаків до рф.

5 квітня 1992 року були створені війська Протиповітряної оборони України.

На жаль, через погане фінансування українські ВПС та ППО поступово втрачали свою боєздатність.

Через угоди щодо роззброєння, Україні довелося позбутися багатьох літаків, зокрема стратегічної авіації.

У 2004 році, у рамках реформи, ВПС та ППО були об’єднані в один рід військ – Повітряні Сили ЗСУ.
Першим командувачем ПС ЗСУ був призначений генерал-полковник Анатолій Торопчин.

ПСУ ЗСУ під час війни з росією

Повітряні Сили були, фактично першими, хто прийняв на себе ворожий удар, адже авіація противника за будь-яку ціну намагалася встановити своє панування в українському небі.

Вже у перший же день вторгнення наші льотчики «приземлили» два найсучасніші російські Су-30СМ. Не відставали від них наші ракетники та зенітники.

Станом на 5 серпня 2023 року, з початку війни в небі над Україною знищено 315 ворожих літаків, 311 вертольотів, 4116 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 1347 крилатих ракет.

Структура ПС ЗСУ, озброєння

Чотири Повітряних командування: Захід, Центр, Схід, Південь. А також декілька підрозділів, яку безпосередньо підпорядковані Командуванню ПС ЗСУ.

Винищувальна авіація Повітряних СилмМає на озброєнні літаки Су-27 та МіГ-29, штурмова – Су-25, бомбардувальна – Су-24 та Су-24М.

Підрозділи протиповітряної оборони завдяки допомозі західних партнерів тепер мають на озброєнні зенітні ракетні комплекси NASAMS, IRIS-T, Crotale, Gepard, Patriot та SAMP-Т/MAMBA.

Командувачем ПС ЗСУ на даний час є генерал-лейтенант Микола Олещук, начальником штабу – генерал-лейтенант В’ячеслав Шамко.