Сметаніну поставили три головні задачі: збільшити кількість виробництва всього озброєння, почистити галузь від корупції і довести до кінця реформу оборонки.

Уряд затвердив на посаді нового керівника державного концерну Укроборонпром Германа Сметаніна. Рішення оприлюднять 26 червня, чинності воно набере 28 червня. Про це повідомляє Економічна правда.

Зазначається, що 31-річний Сметанін - керівник харківського Заводу імені Малишева.

Як пише видання, після університету він влаштувався на роботу в харківське КБ Морозова. І за кілька років інженер-конструктор встигає попрацювати на Львівському бронетанковому, директором з виробництва на заводі імені Малишева, потім у 28 років стає директором Харківського бронетанкового заводу, і ще через короткий час стає гендиректором одного з промислових гігантів - заводу ім. Малишева.

Зазначається, що Сметаніну поставили три головні задачі: збільшити кількість виробництва всього озброєння, почистити галузь від корупції і довести до кінця реформу оборонки.

Наразі утримання самого концерну без урахування виробництва обходиться у 450 мільйонів гривень на рік. Від Сметаніна очікують скоротити ці витрати, а відповідно штат управляючої структури, щонайменше на 20%.

Як зазначають джерела видання, чинний глава УОП Юрій Гусєв провалив ракетну програму. Президенту Володимиру Зеленському було обіцяно, наприклад, що уже в травні 2023 року українські ракети Сапсан (експортна назва Грім-2) будуть масово нищити російську військову інфраструктуру в глибині території РФ. Гусєв попросив президента перевести його на дипломатичну роботу в одну із країн Європи, з якими Україна має якраз тісні оборонні контакти, але поки що ствердної відповіді від президента Гусєв ще не отримував.

"Гусєв у ракетній програмі був не просто наглядачем як голова концерну, а безпосереднім координатором. Там завал. Є ще "дрон на 1000 кілометрів", але його ніхто не може знайти, де він і хто його випускає. А президент запитує: "Де ракети? Де дрони?", - зазначив співрозмовник видання.